IRCMedya

Geri Git   IRCMedya > IRCMedya.Com - Web Dünyası > Programlama Dilleri

Programlama Dilleri C, C ++, C#, Component, Delphi, Flash, Java - Jsp, Visual Basic, Visual Basic.Net, Wml, Xml, Algoritmik Düşünce Yapılarının Yer Aldığı Bilgi ve Paylaşım Konularına Bu Başlık Altından Ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeni
  • 1 Post By YaRGuCi

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24.Ekim.2023, 16:12   #1
Durumu
Çevrimdışı
 
YaRGuCi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart Dizi-Değişken (Array) Fonksiyonu

VBScript’in dizi-değişken oluşturmada Array() fonksiyonu ile sağladığı kolaylıklara kısaca değindik. Fakat Array ile daha bir çok iş yapabiliriz; ve dizi değişken oluşturmakta VBScript’in diğer bazı kolaylıklarından yararlanabiliriz. Dizi-değişkenler, özellikle Web ziyaretçilerimizden gelecek bilgilerin kaydedilmesinde; veritabanından çekeceğimiz verilerin kullanılır hale getirilmesinde yararlı bir araçtır. Dolayısıyla ASP sayfalarınızda sık sık çok-boyutlu dizi değişkenlerden yararlanacaksınız. Bunun için gerekli araçları kısaca ve topluca ele almamız yerinde olur.
Bir dizi değişken oluştururken, değişkenin eleman sayısını belirtmezsek, VBScript, kendi kendine “Anlaşılan bu diziyi dinamik yapmamı istiyorlar!” der; ve daha sonra elemanlarının değerleri sonradan belirtilebilecek ve eleman sayısı sonradan arttırılabilecek bir dinamik dizi-değişken oluşturur.



Örnek

Dim Ogrenciler()

Bu komutla, Ogrenciler dizi-değişkeni oluşturulur; ancak eleman sayısı belirtilmediği için dizi dinamiktir; yani daha sonra bu dizinin eleman sayını belirleyebilirsiniz. Bunu:

ReDim Ogrenciler(15)

gibi bir komutla yapabiliriz. Şimdi aklınıza şu soru gelebilir: Peki neden Ogrenciler dizisini baştan eleman sayısını belirterek tanımlamıyoruz? Güzel soru! Cevabı şu olabilir mi? Dizi-değişkenimizin eleman sayısını henüz bilmiyoruz; ve programın akışı içinde bu sayı, başka bir fonksiyonun, Sub’ın veya kullanıcı girdisinin sonucu olarak belirlenebilir. Fakat hemen belirtmek gereken bir nokta var: ReDim komutu, mevcut bir dizi-değişkenin içindeki herşeyi siler! Mevcut dizinin elemanlarını ve onların değerlerini korumak istiyorsak:

ReDim Preserve Ogrenciler(20)

yazmamız gerekir. Buradaki Preserve (koru) komutu, VBScript’e mevcut dizi içindeki elemanları korumasını, ve eleman sayısını 20’ye çıkartmasını bildirir. Buna neden gerek olabilir? Ziyaretçinin tercihleri değişebilir; örneğin bir elektronik alışveriş sitesinde ziyaretçiniz yeni şeyler alabilir; daha önceki alışverişlerine ilişkin verileri tuttuğunuz dizi-değişkenin eleman sayısını, daha önceki bilgileri silmeden arttırmanız gerekir.
VBScript’in dizi-değişkenlerini tümü aynı adı taşıyan bir liste olarak düşünebilirsiniz; sadece değişken adının yanında dizinin kaçıncı elemanı olduğunu belirten sayı bulunur:


Ogrenciler(1): @YaRGuCi
Ogrenciler
(2): @
X
Ogrenciler(3): @Adem

Fakat VBScript çok boyutlu dizi değişken de oluşturabilir. İki boyutlu dizi-değişkeni tablo gibi düşünün; dizinin elemanları aynı adı taşıyan değişkenler fakat bu kez sadece tek sayı değil sıra ve sütun numaraları ile belirleniyorlar:

Ogrenciler(1,1): @YaRGuCi
Ogrenciler(1,2): @X
Ogrenciler(1,3): @Adem
Ogrenciler(2,1): @esekherif
Ogrenciler
(2,2):
@ZaNa
Ogrenciler(2,3): @DeepSilence
Ogrenciler(3,1):@Eliz
Ogrenciler
(3,2);
@Mehmet
Ogrenciler(3,3): @Sanem
Ogrenciler(4,1): @BuYuCu
Ogrenciler
(4,2):
@SyLveSter
Ogrenciler(4,2): @Kurt
Ogrenciler(4,2): @IRCMedya

Şimdi, burada üç sıralı, üç sütunlu bir tablo getirebilirsiniz gözünüzün önüne. Bu dizi-değişkeni şu komutla oluşturabiliriz:

Dim Ogrenciler(4,2)

Böyle bir değişkende sözgelimi birinci sıra (numarası 1,x olanlar) çalışkanları, ikinci sıradakiler (2,x’ler) daha az çalışkanları vs., belirtebilir. VBScript, üç, dört ve hatta beş boyutlu dizi-değişken oluşturur. Ama bunu nerede kullanacağınızı siz kararlaştırabilirsiniz.
Bir dizi-değişkenin herhangi bir elemanın değerini, programın herhangi bir aşamasında
değiştirebilirsiniz:

Ogrenciler(3,2) = “YaRGuCi”

komutu, X’in adını siler ve yerine YaRGuCi’in adını yazar.Dizi-değişkenlerimizin eleman sayısını bilmek isteyebiliriz. Kimi zaman dizi-değişkenlerimizin eleman sayısı biz belirlemeyiz; bu bilgi bir formdan gelebilir; bir veritabanından alınabilir; fakat mesela bir döngü için bu değişkenin kaç elemanı olduğunu bilmek gerekir.
Örneğin
elimizde 35 elemanı olan Ogrenciler dizi-değişkeni varsa, bu sayıyı


ElemanSayisi = UBound(Ogrenciler)

komutu ile ElemanSayisi değişkenine yazdırırız. ElemanSayisi’nin değeri bu durumda 35 olacaktır.

ZaNa bunu beğendi.

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
array, dizideğişken, fonksiyonu


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
En Beğendiğiniz Film/Dizi Hangisi? Haje EylulSohbet IRC Paylaşımları 2 08.Ekim.2023 22:43
Gelmiş geçmiş en sevilen 10 dizi karakteri DeepSilence Dijital TV Kulübü 7 13.Eylül.2023 23:13
Yerli Dizi / Yabancı Dizi ? Ayışığı EylulSohbet IRC Paylaşımları 0 02.Eylül.2023 18:45
Netflix dizi önerileri Dem Netflix 12 13.Ağustos.2023 07:52
The Walking Dead Dizi Replikleri Dem Netflix 0 27.Temmuz.2023 21:57


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.